tiistai 15. maaliskuuta 2011

Lähteenmetsästäjät

Auriko paistaa ja lumet sulaa jo kovaa vauhtia täällä Kotka korkeudella.

Kohta pääsee taas metsään retkeilemään. Retkeily on kivaa, jos löytää samalla jotain jännää. Toiset etsivät rasteja, minä ajattelin alkaa löytää lähteitä. Hauskuuden lisäksi pala hyödyllisyyttä: lähdevesi on ehkä tuhat kertaa paremman makuista kuin vesijohtovesi, suorastaan juotavan hyvää :)

Lähteiden metsästäjille on oma sivustonsa Löydä lähde.com. 
Sivustolle voi ilmoittaa löytönsä ja katsoa, mistä löytyisi itseä lähellä oleva juomapaikka.



Mikä on lähde?
Lähde on paikka, jossa pohjaveden pinta on luontaisesti maan pinnan tasossa. Lähde voi olla silmäkkeinen, ns. allikkolähde, vettä tuottava tihkupinta, hetteikkö tai purolähde. Maan alla lähteeseen virratessaan vesi liuottaa kivistä mineraaleja, joten lähdevettä pidetään hyvin terveellisenä. Lähteisiin liittyy paljon vanhoja uskomuksia ja tarinoita, joita vielä tänäkin päivänä kerrotaan. Lähteiden veden on uskottu olevan parantavaa ja niissä on kerrottu elävän haltijoita, jotka melun tai lähteen likaantumisen seurauksena vaihtavat paikkaa. Kun seisahtuu lähteen äärelle katselemaan veden purkautumista maan syövereistä, voi hyvin ymmärtää, miksi lähteitä on aina pidetty taianomaisina. Suomen peruskarttoihin on merkitty yhteensä 22 085 lähdettä, mutta niitä on tosiasiassa paljon enemmän.

Hyvän lähdeveden tunnistaminen
Tässä on viiden minuutin video-ohje, miten varsmistutaan veden juomakelpoisuudesta.








Sanalliset ohjeet, joita minäkin olen noudattanut. 
http://www.raikasweb.com/loyda-lahde


Kotkan seudun lähteet
Olen aloittanut projektin kyselemällä lähteistä työkavereilta ja kaikilta, jotka vain voisivat tietää jotain asiasta. Muutamia vinkkejä olenkin jo saanut. Kyselytekniikka on hyvä siinä, että on mahdollista löytää juomakelpoisia lähteitä vähän vähemällä vaivalla.

Olen myös katsellut maastokarttoja ja bongallut sieltä lähteitä. Karttoihin on merkitty jonkin verran lähteitä. Näistä lähteistä ei voi kovin hyvin tietää, onko vesi juomakelpoista. Jotain vinkkejä tietenkin on: esimerkiksi pellon laidassa ei välttämättä ole paras paikka. Tai sitten on, pitää mennä katsomaan. Ohessa pari karttasivua, joista olen bongannut lähteen.

Kunhan lumet sulaa ja maa vähän kuivuu, lähdemme katsomaan, mitä noista paikoista löytyy.

Jos tiedät lähteen Kotkan seudulta, vinkkaa vaikka kommenttiosioon. Jos tahdot, mukaan metsään, ilmoittele siitäkin.

Kun löydämme hyvän paikan, laitan juttua tänne.