perjantai 25. maaliskuuta 2011

Töissä pitää olla Kivaa!

Hulluksihan tässä tulee, jos pitää viettää töissä 8h päivässä. Niin minä ajattelin ja olin tulla hulluksi. Karmea kohtalo ja vasta 28 vuotiaallee. Aloin ajatella, että ei tässä ole mitään järkeä, miksi kiusaan itseäni?

Riittävän kauan taisteltuani päätin, että olotilan on muututtava tai en enää tule töihin. Nyt fiilis on muuttunut ja minulla on Kivaa Töissä.

Ajatuksen on se, että kun minulla on hyvä olla sekä kropassa että mielessä, työt sujuu ja tulosta tulee. Jos 80% ajasta on kivaa, voi 20% ajasta olla ikävää. Tällöin sieltää ne pikku epämukavuudet, koska tietää, että kohta on taas kivaa :D

Minun tärkein työvälineeni ei ole tietokone, vaikka se voisi vaikuttaa siltä. Tärkein työvälineeni kelluu nesteessä korvieni välissä. Eli siis aivot. Tietokoneesta ei ole mitään hyötyä, jos ajatus ei leikkaa. Siksi parhaat tulokset saavutetaan sillä, että pidetään aivot vireinä.

Tämän vuoksi panostan mukavuuteen ja hyvää fiilikseen.

Olen koonnut tähän muutamia omia ideoitani työpäivän parantamiseksi. Ehkä niistä löytyy ideaa muillekin. Kommettilaatikossa voi jakaa omat parhaat ideat. 

Tee itsellesi kiva paikka
Aluksi mietin, mistä paikasta tykkään työpaikalla eniten. Vastaus: en mistään. Koko työpaikalta ei löytynyt paikkaa, jossa olisin mielelläni.

Vähemmästäkin ahdistaa... Korjasin asian sisustamalla huonettani vähän. Pöytien siivous, pieni matto, verhot ikkunasta auki ja seinälle kiva kuva, niin jopa alkoi tuntua hyvältä.


Tämä kuva on seinälläni. Kun sitä tuijottaa riittäävän keskittyneesti ja samalla unohtaa toimiston, voi hetken kuvitella olevansa tuollaisessa mäntymetsikössä. Aurinko paistaa lämpimästi, sammal on pehmeää ja tuoksu on raikas... Sillä hetkellä, kun kuvittelee itsensä metsään, on siellä. Ei aivot tiedä, mikä on totta, niille totta on juuri, mitä ajattelet. Olet metsässä ihan oikeasti.
Ajattele itsesi aurinkoiseksi
Uskon vahvasti positiivisten ajatusten voimaan. Olet mitä ajattelet. Kun ajattelee mukavia ja rohkaisevia ajatuksia, pakosti se tarttuu ja alkaa nähdä joka paikassa hyviä asioita. On tietenkin asioita, jotka ovat huonosti, mutta en anna niille valtaa ja koetan etsiä aina sen valoisamman puolen.


Toinen kikka, mitä toteutan etenkin kahvipöytäkeskusteluissa, on häipyä paikalta, kun alkaa tulla valitusta ja voivotusta. Mikään voima maailmassa ei pakota ketään kuuntelemaan, miten työkaverin auto on hajonnut tai lumityöt on pyllystä tai aurinko paistaa silmään tai edes sitä, että bensa on kallista. Samaa taktiikka sovellan median kanssa, en lue/kuuntele/katso huonoja uutisia. Tilasin töihin Aku Ankan, josta on vain hupia. Seuraan maailmaa sen verran, että tiedän, missä mennään, mutta en tahdo vatvoa asioita, joille en voi yhtään mitään. Ajatuksilleni on paljon parempaa käyttöä.

Kaikenkaikkiaan ihmisiä motivoi enemmän positivinen. Negatiivinen, esim pelottelu/uhkailu/kiristys toimii hetken, mutta se ei saa ihmisissä oikeasti muutosta aikaan. Tekeminen loppuu heti, kun uhka on poistunut. Minullakin on tapana pakottaa itseäni tekemään ties mitä ja yleensä lopputuloksena on vain ahdistus.

Anna musiikin innostaa
Musiikilla voi muuttaa mielentilojaan, joten suurimmasta suosta voi päästä parissa minuutissa helposti ja vaivattomasti. Spotify  ja youtube ovat kaikkialla mukanasi. 


Hyvää taustamusiikkia, vaikkapa Antti Tuiskua ;), niin elämä hymyilee.

Lepää täysillä
8 tuntia on pitkä aika olla keskittynyt ja harva siihen varmaan pystyykään. Siksi työpäivän aikana pitää levätä ja nollata ajatukset. Vaikkapa vain 10 min totaalilepo tuo pari tuntia tehokasta työaikaa. Tuota 10 minuuttia ei kannata ajatella ajan haaskauksena, vaan se on sijoitus loppupäivälle. Tällä tavalla olen sallinut itselleni jopa pienet päiväunet keskellä päivää. 


Levätäkseni työajatuksista teen lähes mitä vain, kunhan se kivaa. Menen ulos ihmettelemään lokkeja tai merta, jumppailen ehkä vähän tai opettelen jonglööraamaan. Kuulila tai palloilla...


Työskentele täysillä
Kun ispiraatio iskee, anna palaa! Töiden sujuessa tee, tee niin kauan kun fiilistä riittää. Kun fiilis loppuu, lepää. Kuuntele itsäsi, niin opit tunnistamaan, milloin työskentelet spontaanisti ja milloin vain pakotat itsäsi. Yleensä pakottamisesta ei ole hyötyä, se tuntuu pahalta eikä tulos ole hyvä. Kun et enää jaksa, lepää vähän ja jonglööraa.Millä sinä teet työpäivästäsi paremman?