maanantai 25. huhtikuuta 2011

Kemikaalikimara

Olemme ympäröidyt kemikaaleilla. Kotona, autossa, töissä, ulkoilmassa, sisäilmassa, joka paikassa hengitämme, syömme ja koskemme erilaisia kemikaaleja.Toiset näistä ovat luonnon yhdisteitä (esim maito) toiset taas ihmisen itse tekemiä (DTT).

Wikipedian määritelmä kemikaalille 
"Suomen Kemikaalilaki[2] määrittelee kemikaalin seuraavasti: kemikaalilla tarkoitetaan alkuaineita ja niiden kemiallisia yhdisteitä sellaisina kuin ne esiintyvät luonnossa tai teollisesti tuotettuina (aineet) sekä kahden tai useamman aineen seoksia (valmisteet)." 


Se, onko kemikaali luonnon itsensä aikaansaama vai ihmisen tekemä, ei kerro mitään kemikaalin haitallisuudesta. Monet tunnetut myrkyt ja lääkkeet ovat ns. luonnollisia. Sama ihmisen luomissa yhdisteissä. Niitä on pesuaineista, maaleista, elintarvikkeiden lisäaineista, palonsuoja-aineisiin ja lääkkeisiin. 


Viisi minuuttia tarkkaa katselua ja kotoa löytää varmaan parikymmentä erilaista kemikaalia, jotka ovat kukin merkitty varoitusmerkillä. Autotallissa, kylpyhuoneessa, siivouskaapissa. Näiden päälle tuotteet, joita ei ole luokiteltu vaaraallisiksi: kosmetiikka, säilöntäaineet, itsehoitolääkkeet jne. Eri kemikaalien vaaroista on mahdotonta tietää kattavasti ja etenkin niiden yhdistelmät ovat täysi arvoitus kaikille. Tämän vuoksi EU on laatinut massiivista kemikaalilainsäädäntöä. Tulevaisuudessa tiedämme enemmän.  


Anja Nystén kirjoitta blogissaan Kemikaalikimara harvinaisen kansantajuisesti ja ammattimaisesti kuluttajan kohtaamista kemikaaleista. Tätä blogia suosittelen seuraamaan, jos iskee ahdistus kodin kemikaalikoktailista. Anja valaisee kokonaisuuden ja kertoo, mikä on oleellista. Sillä vain se on tärkeää, hänen omien sanojensa mukaan.

Kemikaalit ovat ystävämme ja apumme, kun käytämme niitä oikein ja annamme supersankareiden hoitaa työnsä.