tiistai 7. kesäkuuta 2011

Kukouri ja täydellinen iltapäivä


Sarjassamme Kotkan nähtävyyksiä on vuorossa Kukouri

FORT SLAVA - KUNNIAN LINNAKE
Kukouri sijaitsee Kotkan kaupungin eteläpuolella. Se on pieni linnakesaari, jossa sijaitsee Fort Slava - Kunnian Linnake.
Ruotsinsalmen toisen meritaistelun tuoman tappion seurauksena Katariina II päätti vuonna 1790 linnoittaa Kotkan seudun. Ja niin myös tämän pienen hietakarin linnoittaminen aloitettiin 1792. Fort Slavan rakennustyöt edistyivät nopeasti, ja vuonna 1794 se saatiin valmiiksi.
Venäläiset sotilaat ja upseerit asuttivat linnaketta sen valmistumisen jälkeen 61 vuotta rauhanomaisissa, mutta sotilaallisissa oloissa. Joidenkin lähteiden mukaan Kukourilla oli parhaimmillaan 10 upseerin ja 254 sotilaan miehitys, mutta 1810-luvun jälkeen vahvuus putosi kolmannekseen. Krimin sodan aikana linnake koki kovia, ja englantilaiset tuhosivat tyhjennetyn linnakkeen vuonna 1855.
Museovirasto käynnisti Fort Slavan osittaisen esiinkaivamisen ja tutkimuksen 1968-1971. Kului kuitenkin pitkään, kunnes tutkimukset käynnistettiin uudelleen vuonna 1987. Linnaketta alettiin restauroimaan, ja vuonna 1993 saatiin rakennustyöt tehtyä. Muurirauniot olivat saaneet ylleen puisen katoksen, jonka tehtävänä oli suojella vanhaa muuria rappeutumiselta. Kukourin linnakesaari avattiinkin samana vuonna rajoitetusti matkailukäyttöön.
Linnake sijaitsee saarella, joten sinne pääsemiseksi on oltava jokin merikelpoinen alus. Itse olen käynyt saarella melomalla ja nyt viime sunnuntaina ystävän kyydillä veneellä. Sää oli täydellisen kesäinen ja hieno. Ei juuri tuulta ja aurinko paisto täydeltä terältä. Lisäksi muutama kuva onnistui aika hyvin :)

Saarelle taitaa päästä myös paikallisen yrittäjän avulla, jos ei omaa venettä omista.


 Pyörähdimme linnoituksella, katselimme muureja ja lokkeja (joita riittää...). Lokeillä oli jo poikasia, miten monta pesuetta ne saavat vuodessa?
Loppupäivä meni leppoisasti Pitkäsaaressa mökkeilemässä. Hämmästyttävän helposti päiväohjelmaksi voi riittää kaksi ateriaa ja sauna :) Tällaisia viikonloppuja on mukava viettää kaiken muun juoksemisen vastapainoksi.