perjantai 1. heinäkuuta 2011

Juhannusta karussa

.... Tukholmassa. Näin jälkeenpäin on ilmiselvää, että juhannusta ei voi paeta Ruotsiin, sillä hekin viettävät sitä :)


Kerron tässä postauksessa muutamia mukavia löytöjä reissultamme. Kaikki kuvat on otettu kännykällä, josta syystä kuvan laatu on heikohko, mutta sitäkin tunnelmallisempi.



----------------------
Tukholma keskiajalla


Yksi parhaista paikoista oli Tukholman keskiaikamuseo, joka esittelee kaupungia keskiajalla. Museon on piilotettu erään sillan alle eduskuntatalon luokse. Museossa on pala vanhaa kaupungin muuria, joka löytyi rakennettaessa autotalleja kansanedustajia varten :)

Vieressä on museon sivuilta napattu kuva maalauksesta, johon on kuvattu Tukholman kaupunki keskiajalla. Tuolloin nykyisen vanhan kaupungin alueella asui jo aika paljon ihmisiä ja kaupunki oli tärkeä kauppapaikka. Maalauksen taivaalle on kuvattu auringon pimennys, jonka uskottiin olevan tärkeä ennusmerkki uudesta alkavasta aikakaudesta.

Museoon on tehty pienoismaailma keskiaikaisesta kaupungista: sieltä löytyvät tori, taverna, leipuri, satama ja tietenkin kirkko. Kaupunkia elävoittävät hyvin tehdyt vahanuket. Alla on kuva haarniskoidusta ritarista.


Samassa yhteydessä museossa on videopätkä, josta opin, että täysi laattahaarniska painaa noin 25 kg, sen pukeminen kestää noin tunnin ja että pukemiseen tarvitaan apulainen. Vastoin yleistä käsitystä, haarniska istuu hyvin ja paino jakautuu tasaisesti vartalolle, joten siinä on kevyt ja näppärä liikkua. Ritari saattoi kävellä ja ratsastaa koko päivän väsymättä.






Löysin internetin syövereistä videopätkän, jossa näytetään, mitä kaikkea haarniska päällä voi tehdä. Videossa "ritari" kiipeää portaita, tekee muutaman kuperkeikan ja miekkailee. Kannattaa katsastaa ja hämmästyä. 







Olen aina ollut sitä mieltä, että maalaukset ovat tylsiä. Ja taas kerran sain todeta olevani väärässä: maalauksista voi oppia. Viereinen kuva on yksityiskohta eräästä maalauksesta, joka esittelee keskiaikaisia lasten leikkejä. Maalauksesta saattoi tunnistaa useita nykyäänkin keikittäviä leikkejä: pukkihyppelyä, puujaloilla kävelyä, hyrräleikkejä ja tässä eräänlainen hevosilla käytävä kaksintaistelu.









Ja löysinpä sieltä palan vanhaa rautaakin. ja sen vierestä uuden ja kiiltävän.












Kaiken kaikkiaan museo on oivallinen käyntikohde. Sopivan kokoinen, hyvin tehty ja kaiken huipuksi ilmainen. Voin suositella kaikille!


----------------------------------------------------
Paikallisjuhlat 

Kaupungilla liikkuessa kannattaa olla tarkkana, sillä silmiin voi sattua johtolankoja, jotka vievät turistille tuntemattomiin paikkoihin.

Juhannuspäivän iltana päädyimme metrosta löytyneen lappusen johdattamana Tukholman maahanmuuttajalähiöihin Midsommar Latino -festareille. Paikallinen yhteisö oli laittanut pystyyn juhlat: Pelto (mutavelliä), lava (latinoa ja ruotsalaista räppiä :D), anniskelualue (punkkua muovimukista) ja grillin (hyvää lihaa, salaattia ja patonkia).

Kesäiltana paikalla oli yhden jos toisenkin väristä kulkijaa ja hyvää tunnelma.


Hieman erilainen juhannuspäivä!

----------------------------------------------------

Saaristoristeily 


Tukholmalla on iso ja asuttu saaristo, joten kauniina kesäpäivänä voi tehdä saaristoristeilyn. Ihan kuten Kotkassakin, mutta potenssiin viisi. Laivat ovat isompia, reittejä on enemmän ja saarissa on enemmän nähtävää. 


Itse matkustimme aluksi metrolla ja pienellä antiikkisella paikallisjunalla Lidingön saarelle.





Jossa, katselimme risteilijoiden ohilipumista,  pidimme sadetta ja tuumimme seuraavaa siirtoamme hotellin terassilla. Kaunista ja ihanan kallista :)


Lopulta päädyimme hyppäämään laivaan, joka vei meidät takaisin Tukholmaan.


----------------------------

Kaiken kaikkiaan Tukholma on loistava kaupunki, jossa kannattaa viettää muutama päivä perinteisen risteilyn sijaan. Kaupungista löytyy hienoja paikkoja ja olo voi hetkittäin olla kuin etelässä.

Seuraavia reissija odotellessa kannattaa lukaista tämä blogi-kirjoitus: Urbaani oranki: Matkailu on mielentila. Totuus on, että lähes kaikki esittelemäni kohteet on löydettävissä Kotkasta, pitää vain käyttää vähän mielikuvitusta.

-Minna