sunnuntai 7. elokuuta 2011

Työmuistin seitsemän yksikköä

Ihmisen työmuistiin mahtuu noin seitsemän yhtäaikaista asiaa parin kymmenen sekunnin ajaksi. Työmuisti käsittelee aistien tuomaa ja säiliömuistista nousevaa tietoa auttaen meitä hoitaman päivittäiset työmme ja palamaan jo tapahtuneisiin asioihin.

Kun ajattelee nykyistä elinympäristöamme , huomaa hyvin nopeasti, että seitsemän palikkaa ei riitä mihinkään. Varsinkin toimistotyö voi olla hyvinkin virikerikasta. Sähköposti, puhelin, työtoverit, pikaviestiohjelmat, viisi yhtä aikaisesti auki olevaa selainta sekä aivoistamme kumpuavat muistutukset tuotavat niin paljon informaatiota, että ei ihme, jos kapasiteetti ylittyy.

Pulma syntyy siitä, että informaatioannos on tyrmäävä ja sitä kaikka on mahdotonta käsitellä. Väkisinkin osa tärkestä tiedosta menee ohi ja tärkeät työt unohtuvat. Tästä kumpuaa stressi. Jatkuessaan stressi vie voimat ja yhä enemmän tärkeeä menee ohi ja syöksykierre on valmis.

Äärimmäinen stressi ajaa äärimmäisiin tekoihin ja on aivan uskomattoman kuluttavaa. Taistele tai pakene ei tulisi olla todellisuutta joka päivä. Ainoastaan silloin, kun olet oikeasti vaarassa.

Tulvaa on rajoitettava.

  • Ihan aluksi- hengitä
  • Toiseksi sulje ovi, puhelin ja sähköposti ja nettiselain. Jos tämä on mahdotonta, etsi paikka, jossa voit olla hetken rauhassa, mene vaikkapa vessaan. 
  • Nauti hetkisen hiljaisuudesta ja rentoudu. Hengitä. 
  • Palaa takaisin työpisteeseesi ja säilytä rauha mielessäsi.
  • Opettele jokin ajatuksien hallintamenetelmä ja noudata sitä. Saat ajatuksesi takisin omaan haltuusi ja voit nauttia hyvin sujuvista töistä. 
  • Ajattele positiivisesti, asioilla on tapana järjestyä parhain päin. Eikö totta?
  • Viimeiseksi - Hengitä ja ole nöyrä työmuistisi rajallisuuden äärellä.