sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Kuinka tehdä hyvää suklaata?


Tuttavani kyseli, kuinka tehdä hyvää suklaata?


Jäin pohtimaan, mikä tekee suklaasta hyvää. Olen tehnyt jo aika monta kertaa suklaata, jotkut ovat onnistuneet ja loppuja ei kannata mainostaa. Sen verran kuitenkin, että kaikki ovat tulleet syötyä. 


Ruuanlaitolleni ominaista on se, etten juuri käytä reseptejä.Yhdistelen hyväksi havaitsemiani tarvikkeita sen verran kuin sillä hetkellä tuntuu hyvältä. Suklaan kohdalla tästä seuraa yleensä se, että lopputulos on liian makeaa. Hunajaa tuppaa lipsahtamaan aina liikaa... On syöjästä kiinni, kokeeko sen hyväksi vai huonoksi.


Olen käyttänyt suklaassani sekä suklaamassaa ja kookoöjyä että kaakaojauhetta ja kaakaovoita. Tähän asti parasta suklaata on kuitenkin tullut Puhdistamon rakkauspakkauksesta ja kookosöljystä. Rakkauspakkauksessa on kaakaojauheeseen yhdistetty macaa ja muita mausteita sopivissa suhteissa, joten maku on kohdallaa. Jotta suklaa onnistuisi kunnolla, on siinä oltava jotain, joka sekoittaa rasvan ja veden toisiinsa. Siinä tehtävässä käytetään lesitiiniä. (sitä on myös kaikissa "tavallisissa" suklaissa.) Jos suklaassa ei ole lesitiiniä, hunaja valuu pohjalle ja rasvat jäävät päälle. 


Näiden lisäki minusta on mukava, että suklaassa on jotain pureskeltavaa. Usein valintani on ollut cocovin trailmix. Gojit tekevät suklaasta makeaa, kuten hunajakin. Mausteiksi sopivat jouluisasti kaneli, kaardemumma, mustapippuri, inkivääri. Joihin annoksiin olen laittanut kuivattua minttua. Suklaaseen voi sekoittaa monenlaisia mausteita ja aina tulee Hyvää. Lisäksi suola on ehdoton. Laitataanhan sitä pullataikinaankin!


Päätin testata, osaanko tehdä hyvää suklaata  ja pystynkö kirjaamaan sen myös reseptiksi!


Rakkauspakkausta noin desilitra
Kookosöljy (cocovi) noin kolme ruokalusikallista
Goji (Puhdistamo) ja rusinoita, kaakaonibsejä sopivasti 
Hunajaa reilu teelusikallinen
Suolaa ripsaus
Jouluisia mausteita (kaardemumma, kaneli, cayannepippuri, inkivääri)






Liemen laitoin jääpalamuottiin ja pakastimeen jähmettymään. 


Suklaamassaa kannattaa maistella ennen jähmettämistä, koska maku ei enää muutu. Jos se on hyvää tässä vaiheesa, on se hyvää myöhemminkin. 




Niin.. jos suklaa ei onnistu, voi sen aina sulattaa uudelleen ja korjata kuntoon! 




Vanhemmat suklaareseptini:
Kuuman päivän suklaa